Koti Klaukkala-Nurmijärvi-Rajamäki Huolehdithan avaimista ja lukkojen kunnosta

Huolehdithan avaimista ja lukkojen kunnosta

Laatulukko Klaukkala ja Hyvinkää
Laatulukon liikkeet palvelevat ma 8–18 ja ti–pe 8–16. Kuvassa uusi lukkoseppä Sini Holm (vas.), lukkoseppä Jari Himanen, vastaavan varahoitaja Hiimu Järvenpää ja vastaava hoitaja Minna Järvenpää.

Laatulukko on tarjonnut asiakkaille ammattitaitoista lukituspalvelua vuodesta 1976. Maailma on tänä aikana muuttunut melkoisesti ja ala mennyt eteenpäin pitkin harppauksin. Hienoinkaan turvallisuussysteemi ei kuitenkaan auta, jos ihminen itse toimii huolimattomasti.

Huolenpito omista avaimista on Minna Järvenpään mielestä ykkösasia lukitus- ja turvallisuusasioista puhuttaessa. Toisena tulee lukkojen kunto.

– Lukoista ei ole hyötyä, jos avaimista ei pidetä huolta. Lukkojen kunto taas on tarpeen tarkistaa aika ajoin ja varmistaa, että ne toimivat ja menevät kunnolla kiinni.

Vuodesta 1987 vanhempiensa perustamassa Laatulukossa työskennellyt Minna Järvenpää on turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon suorittanut vastaava hoitaja ja yrityksen toimitusjohtaja.

Turvaudu luotettavan ammattilaisen apuun

Laatulukolla on voimassa oleva turvallisuusalan elinkeinolupa ja ISO 9001 -laatusertifikaatti. Yritys noudattaa myös ISO 14001 -Ympäristönsuojeluohjelmaa. Laatulukko työllistää kymmenen ammattilaista, joilla kaikilla on alalle pakollinen poliisin myöntämä turvasuojaajakortti.

– Lukitus- ja turvallisuusalalla toimijoiden vaatimukset ovat tiukentuneet selkeästi. Apua tarvittaessa kannattaakin kääntyä luotettavan ammattilaisen puoleen, jolla on turvallisuusalan elinkeinoluvan vahvistamat valtuudet, muistuttaa toisen polven yrittäjä.

Järvenpää kertoo, että alalla on eettiset säännöt, joiden mukaan pelolla ei pidä palveluja ja tuotteita markkinoida.

Abloy pitää pintansa

Suomalaiset lukot ovat vahvoja eikä niitä Järvenpään mukaan tiirikoida auki. Mekaanisilla lukoilla ja avaimilla on vahva asema, mutta jatkuvasti tulee uutta. Tarkoituksenmukaisuus ratkaisee kulloisenkin valinnan.

– Abloy-lukko keksittiin jo vuonna 1907 ja vanhatkin avaimet ja lukot ovat hyviä, kunhan avaimista pitää huolta. Varmuuslukko on vielä tavallista lukkoa mekaanisesti vahvempi. Sitä kannattaa käyttää. Abloylta on tulossa uusi varmuuslukko, Bodan korvaaja, joka sopii samoihin reikiin ja toimii Abloy-avaimella.

Lukon uusimistarve tulee lähinnä siitä, että avaimen patenttiaika on 20 vuotta. Mekaanisista Abloy-avaimista turvallinen vaihtoehto on Sento ja mekaanisen ja elektronisen teknologian yhdistelmä Protec.

– Eri vuosikymmeniltä olevia lukkoja voidaan korjata, jos niihin saadaan varaosia. Kannattaa ottaa lukosta valokuva. Näemme siitä helposti, mikä on tilanne.

Digitaalinen järjestelmä helppo päivittää

Digitaaliseen avainjärjestelmään siirtyminen on yksittäistä ovea kohti jonkin verran mekaanista lukitusta kalliimpaa. Vahingon sattuessa on korjaustyö kuitenkin edullisempaa ja nopeampaa.

– Digitaalisia avaimia ei voi kopioida luvattomasti. Avauksesta jää aina jälki ja jos kulkuoikeuksiin pitää tehdä syystä tai toisesta muutoksia, kaikkia lukkoja ei tarvitse sarjoittaa uudelleen.

Älylukoista suosiotaan on kasvattanut varsinkin kotimainen iLoq, joka saa energiansa avaimen työntöliikkeestä. Avain ei tarvitse sähköä eikä paristoja. Mekaanisen näköinen avain ohjelmoidaan kuhunkin kohteeseen sopivaksi.

Laatulukon asiantuntijat neuvovat myös kamera- ja kulunvalvontalaitteiden hankinnassa ja huollossa. Uutena kasvavana alueena Järvenpää mainitsee avainhallinnan, joka helpottaa varsinkin isännöitsijätoimistojen työtä.

Laatulukko Oy
Kiikkaistenkuja 1