Koti Kauneus Luottoparturi jakaa ilot ja surut

Luottoparturi jakaa ilot ja surut

610
Lilly Karlsson Parturiliike Porvoo
Maini Karlsson (vas.), Tanja Mansikka, Kerstin Elshawadfi ja Sophie Backlund palvelevat asiakkaita upeissa ruotsalaisissa 1940-luvun nahkatuoleissa, joissa istuinta nostetaan harvinaiseen tapaan käsipumpulla.

Aina ilman ajanvarausta, ammattitaidolla ja nopeasti, tarvittaessa supernopeastikin. Se on ollut Porvoon vanhimman parturiliikkeen toimiva palvelutapa jo yli yhdeksänkymmentä vuotta.

Kerstin Elshawadfi on vasta kolmas yrittäjä viime vuonna 90 vuotta täyttäneen Parturiliike Barberaraffär Lilly Karlssonin pitkässä historiassa. Kauan arveltiin, että liike olisi Porvoon vanhin alan yritys. Nyt siitä on saatu mustaa valkoisella. Myös se on varmistunut, että parturi muutti nykyisiin tiloihinsa vuonna 1940.

Parturiliikkeen perusti vuonna 1928 Fanny ”Lilly” Karlsson, jolle Kerstinin äiti meni 14-vuotiaana oppitytöksi vailla alan koulutusta.

– Äiti pelkäsi kovasti miesten puolelle menoa. Mutta niin vaan hän tuli töihin bussilla Emäsalosta yksi asiakas mukanaan. Setä oli lupautunut ensimmäisenä tuoliin. Siitä alkoi äidin ura, joka kulki Loviisan oman yrityksen kautta takaisin Porvooseen Lillyn parturiliikkeen jatkajaksi tämän toivomuksesta vuonna 1970.

Myös Kerstinille parturi-kampaajan työ äidin liikkeessä tuli luonnollisesti tutuksi jo lapsena. Nyt juuri hän viettää yrittäjyyden 30-vuotisjuhlaa. Saman uravalinnan on tehnyt myös hänen isosiskonsa.

Nopeasti ilman ajanvarausta

Kerstin kertoo, ettei liikkeessä ole käytetty koskaan ajanvarausta ja järjestely on toiminut erinomaisesti.

– Meitä on täällä neljä tyttöä ja kukin vuorollaan palvelee sisään tulevaa asiakasta suomeksi tai ruotsiksi. Koskaan ei asiakas joudu odottamaan pitkään eikä kukaan mene hänen ohitseen jonossa. Toki asiakas voi halutessaan valita kenen tuoliin istahtaa tai tulla huomenna uudelleen, jos mieleisin parturi sattuu olemaan vapaalla.

Myös naisasiakkaille

Ammattilaisilta hiusten leikkaaminen sujuu taitavasti ja ripeästi. Myös yhä useammat naiset arvostavat sitä ja ovat ottaneet parturiliikkeen omakseen. Liikkeessä keskitytään leikkauksiin. Siellä ei tehdä permanentteja tai värjäyksiä.

– Joskus sattuu niinkin, että asiakkaalla on vain kymmenen minuuttia aikaa esimerkiksi ennen bussin lähtöä. Leikkaus onnistuu siinä ajassa, kun tarttuu varmalla kädellä heti työhön. Hiuksia ei tarvitse aina pestä, ellei asiakas erityisesti halua tai ne ovat todella rasvaiset ja likaiset, kertoo Kerstin.

Tullaan puhetutuiksi

Parturituolissa monista asiakkaista on tullut ammattilaisille läheisiä puhetuttuja, joiden kanssa on keskusteltu elämän juoksussa eteen tulleista iloista ja suruista.

– Usein emme tiedä asiakkaan nimeäkään, vaikka hän olisi käynyt meillä vuosikymmeniä. Silloin tällöin piristää päiväämme joku, joka huikkaa vain ovelta ”hei tytöt” -tervehdyksensä. Parastahan tässä ihmisläheisessä työssä ovatkin asiakkaat. Yhdessä itketään, nauretaan, otetaan osaa. Se lämmittää jokaisen mieltä.

Parturiliike Barberaraffär Lilly Karlsson palvelee maanantaista perjantaihin kello 8.30–16.45 ja lauantaisin kello 8–13. Kesä-, heinä- ja elokuun lauantait liike on suljettu.

Yhteystiedot

Parturiliike Barberaraffär Lilly Karlsson
Mannerheiminkatu 10
06100 Porvoo
Puh. 019 580 306
www.facebook.com/parturilillykarlsson/

JAA